Vipassana Retraite – 10-daagse Stilte Retraite

Tijdens deze vipassana-retraite beoefen je vipassana/mindfulness boeddhistische meditatie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. Deze stilte-retraite is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren. Door de oefening, versterken we de vijf beheersende vermogens: vertrouwen, energie/inspanning, mindfulness, concentratie en intuïtieve wijsheid. Dit roept vreugde en geluk op en verstevigt je zelfvertrouwen. lees hier verder over vipassana.

Vorm

De vipassana retraite van 10 dagen vindt plaats in stilte, volgens de methode van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw (1904-1982), in de traditie van zijn leerling Sayadaw U Pandita (1921-2016, Birma).

We committeren ons aan de vijf gedragsregels (niet doden, niet stelen, geen seksuele handelingen, niet liegen, geen bedwelmende middelen). Gedurende de retraite heb je geen contact met de buitenwereld en met anderen of andere afleidende factoren. Je beoefent 10 dagen aaneengesloten mindfulness.


Programma

Op de aankomstdag ben je tussen 15.00u en 17.00u van harte welkom. Je hebt dan tijd om je te installeren in je kamer en kennis te maken. Eventueel kun je nog een wandeling maken in de omgeving. Om 17.00u krijg je een algemene inleiding. Tussen 18.00u en 19.00u hebben we een lichte warme maaltijd (soep met brood). Om 19.00u beginnen we; Je krijgt de eerste instructies en de stilte gaat in.

De volgende tien dagen hebben hetzelfde programma. Er zijn dagelijks twee maaltijden: het ontbijt is om 7.00u en om 12.00u hebben we een warme maaltijd. Om 17.30 is er bouillon en thee. We beginnen de dagen om 5.30u en brengen de dagen door met afwisselend loop- en zit-meditatie. Iedere dag is er om 18.30u een lezing (Dhamma-talk) en aanvullende instructie. We stoppen om 21.00u. Daarnaast breng je dagelijks 15 minuten individueel verslag uit van de oefening (en krijg je persoonlijke instructies).

Tijdens de tiende dag verbreken we ’s middags de stilte en besteden we aandacht aan integreren van de oefening. Op de vertrekdag is er nog een ochtendprogramma en hierna sluiten we af.

Voor wie?

Het helpt als je een mindfulness training hebt gevolgd, of op een andere manier ervaring hebt met meditatie, maar is geen vereiste. We vragen vooral enthousiasme en welwillendheid van je. En het is vooral belangrijk dat je bereid bent met grote vastberadenheid aaneengesloten te oefenen. Als je besluit mee te doen ga je voor de volle 10 dagen. Dit kan zwaar en confronterend zijn, maar de beloning is groot. Mensen die zo hebben geoefend plukken hebben er ontzettend veel baat bij gehad. Het kan je leven transformeren.

Als je een ernstige psychische stoornis hebt is deze techniek niet aan te raden. Ook is het goed om te weten dat deze methode eventuele traumatische herinneringen kan oproepen. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer er voldoende innerlijke stabiliteit is. Neem bij twijfel contact op of neem in overweging om als opstap eerst de Trauma Sensitive Retreat te volgen.


Praktische gegevens

  • Data 2025:
    • maandag 28 juli 15.30 uur tot vrijdag 8 augustus 09.00 uur
  • Locatie: Abdijhoeve Betlehem – Abdijlaan 1 7004 JL Doetinchem
  • Begeleiding augustus: Guus Went en Jerome Stoel.
  • Maximaal aantal deelnemers: 30 personen

Kostprijs

  • Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van de begeleiders.
  • Jouw donatie: Geven (vrijgevigheid, dana) is een basaal onderdeel van je meditatie-oefening. Na de retraite doen deelnemers een gift – naar eigen wensen en mogelijkheden – aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Bij de externe leraren wordt je gift aan hen doorgegeven. De stichting maakt het mogelijk dat Jerome en Guus hun eigen retraites kunnen doen en beoogt retraites zoals deze 10-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

Aanmelden

Voor meer informatie gaan naar de organisator van de retraite  

 795,00 (plus donatie) Direct Aanmelden

Meer over de donatie

Het begeleiden van deze retraite is een gift van Guus en Jerome. Deelnemers kunnen van hun kant na afloop van de retraite een donatie doen aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Deze stichting maakt het mogelijk dat Guus en Jerome hun eigen retraites kunnen doen en beoogt retraites zoals deze 10-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.


Meer informatie?

Heb je vragen? Lees dan eerst de veelgestelde vragen en antwoorden via deze link