GrrrHoe ga je om met emoties? Sommige mensen vinden dat ze er teveel van hebben en anderen juist te weinig. Maar is dat ook zo?

Emoties zijn onderdeel van ons normale functioneren. Goedbeschouwd kun je zeggen dat ze een lichamelijke functie hebben. Eenvoudig gezegd zijn ze bedoeld om ons lichaam weer in balans te brengen na een stress-impuls.

Een mooi voorbeeld waarin je ziet hoe emoties werken zijn honden. Wanneer een hond in een stressvolle situatie komt zie je de spanning in zijn lijf opbouwen. Tijdens de situatie en vooral erna laat de hond allemaal signalen zien die te maken hebben met het ontladen van de stress. De duidelijkste is het uitschudden. Hij schud letterlijk de stress van zich af, waarna hij weer verder kan.

Honden hebben helemaal geen idee over wanneer ze wel of geen emoties laten zien. Ze doen gewoon wat hun lichaam ze ingeeft.

Wij kunnen hier veel van leren. Als wij onze ideeën over emoties los zouden kunnen laten, zouden we veel van onze problemen direct oplossen. Soms zijn we terecht en onterecht bang dat wij door onze emoties schade kunnen aanrichten als we ons erin verliezen.

Wanneer boosheid, agressie wordt of verdriet omslaat in depressie. Helaas is het inhouden van onze emoties die deze problemen veroorzaken.

Hoe kun je er dan toch goed mee omgaan?

HEEL

De HEEL methode is universeel en volgt de natuurlijke, volwassen manier van het verwerken van emoties.

HEEL staat voor:

  • Herkennen
  • Erkennen
  • Expressie geven
  • Loslaten

Herkennen

Het begint dus met herkennen. Herkennen dat er een emotie is en welke emotie dit is. En nog belangrijker, waar deze emotie zich in jouw lichaam uit. Bijvoorbeeld, een knoop in je maag, of een verhoogde hartslag.

Erkennen

Als je de emotie herkent, is de volgende stap dat je de emotie erkent. Ofwel je erkent het feit dat er een emotie is. In plaats van dat je het ontkent. Je kunt hierbij een gedachte hebben als “Het is logisch dat ik deze emotie heb”, of “Iedereen kent deze emotie”. Als je dit doet, sta je jezelf toe de emotie te hebben. Je lichaam kan nu veel beter de emotie verwerken.

Expressie geven

De volgende stap is het expressie geven aan de emotie. Dit kan door het uit te spreken. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik voel nu boosheid opkomen” of “Dit maakt mij verdrietig” of “Hier wordt ik bang van”. Een andere manier van expressie geven is ernaar toe te ademen. Je ademt naar de plek in je lichaam toe waar je de emoties voelt. Het voordeel hiervan is, is dat je met jouw ademhaling de emotie reguleert en de energie van de emotie kan stromen.

Loslaten

Loslaten vind vanzelf plaats na de drie vorige stappen. In feite blijf je de drie vorige stappen herhalen, net zolang totdat de emotie verdwenen.

Dit klinkt gemakkelijk, toch? Of niet? Als je de stappen volgt wel. Vaak ‘vergeten’ mensen één van de “E’s” van HEEL. Je zult begrijpen dat HEEL dan verandert in HEL.

Onderzoek voor jezelf eens wat jouw relatie is met emoties. Mogen ze er zijn? Kun je ze toelaten?

Mijn ervaring is dat wanneer je toelaat wat er is, de lading eraf gaat. En daarmee ook de heftigheid.

Comments are closed.