Heb je wel eens last van malende gedachtes?
Lukt het je om ze los te laten, of niet? Bij veel mensen komen deze gedachtes omhoog wanneer ze in bed gaan liggen. Als je mediteert herken je het waarschijnlijk ook dat ze hier omhoog komen. Nu is mediteren heel geschikt om je gedachtes tot stilstand te brengen, door ze gewaar te zijn. Zie daarvoor mijn vorige tip: ‘Hoe je gemotiveerd mediteert‘. Toch lukt het niet altijd, vooral wanneer de gedachtes een negatieve lading hebben. Bijvoorbeeld, wanneer je een aanvaring met je partner of een collega hebt gehad, of wanneer je met een onopgelost probleem zit.
Er zijn vele manieren om hiermee te dealen. De eerste is natuurlijk dat je het probleem of conflict oplost. Helaas is dit niet altijd direct mogelijk. Je wordt dat teruggeworpen om de oplossing bij de wortel aan te pakken, namelijk in jezelf. Een hele mooie en krachtige manier komt uit het Boeddhisme. De visie hierover is, dat negatieve gedachtes voortkomen uit afkeer. Afkeer tegen iets of iemand waar je je onbewust tegen verzet. Het ‘anti-gif’ hiertegen is de zogenaamde liefdevolle vriendelijkheid. Dit is het waarderen van jezelf en anderen op een warme en liefdevolle manier
Wat is liefdevolle vriendelijkheid?
Liefdevolle vriendelijkheid is een ‘staat van zijn’ waarmee je bewust contact kunt maken.Iedereen, zonder uitzondering kent deze staat, ook al is ie soms diep in ons verborgen.Liefdevolle vriendelijkheid is het beste te vergelijken met het gevoel dat een moeder voor haar kind heeft. Het is het wensen dat de ander gelukkig mag zijn. En, niet onbelangrijk, wensen dat jezelf gelukkig mag zijn. Het gevoel van liefdevolle vriendelijkheid komt soms spontaan op bij het zien van een puppy of een ander jong en wollig dier.
Liefdevolle vriendelijkheid is niet selectief, het is gericht op iedereen, inclusief jezelf. Nu kan ik mij voorstellen dat je liefdevolle vriendelijkheid kunt voelen voor veel mensen en dieren, maar niet voor allemaal. Er zijn van die mensen… hier zit precies de crux. Wanneer je liefdevolle vriendelijkheid weet te ontwikkelen voor iedereen, ook je ‘vijanden’, kom je los van je negatieve gedachtes. En als je daar goed over nadenkt weet je dat het daar om gaat, toch?
Een mooie metafoor die illustreert hoe we onbewust onze negatieve gedachtes vasthouden is de volgende.
Twee monniken waren op weg naar een dorp. Halverwege moesten ze een rivier oversteken. Omdat het ’s nachts hard had geregend, was de rivier dieper dan normaal. Een oude vrouw drentelde aan de rand van de oever heen en weer en ze zag er ongelukkig uit. Toen de monniken haar vroegen wat er aan de hand was vertelde ze dat ze op weg was naar het dorp om haar zieke zuster te verzorgen. Het lukte haar niet de rivier over te steken. De stroom was te sterk voor haar tere benen. Eén van de twee monniken twijfelde geen moment en tilde haar op en bracht haar naar de overkant. Toen de monniken hun weg vervolgden bleef de andere monnik stil. Na twee uur zo gelopen te hebben, vroeg de eerste monnik wat er loos was. Met een geïrriteerde stem antwoordde hij: ‘Hoe kon je dit doen? “Je weet toch dat wij geen vrouwen mogen aanraken of vasthouden?” De monnik glimlachte en antwoordde: ‘Ik heb de vrouw losgelaten toen ik haar aan de overkant neerzette. Jij hebt haar nog steeds vast.’
De moraal van het verhaal is dat de monnik die zich irriteerde last had van iets wat buiten hemzelf was gebeurd. Hij zag niet, dat het zijn eigen gedachtes waren die hem irriteerden. Hij projecteerde zijn negativiteit op de ander. Hiermee was hij degene die eronder leed. Wanneer we onze negatieve gedachtes richten op iets dat buiten onszelf ligt, lijden we daar onbewust onder. Het probleem is vaak dat we vinden dat we in ons recht staan en/of gelijk hebben. Daarmee houden we ons eigen lijden in stand. Op het moment dat we de klik maken wat we daar voor onszelf mee veroorzaken, zijn we bereid om los te laten. Dat is moment dat we liefdevolle vriendelijkheid kunnen toelaten. Met het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf en voor anderen, bevrijden we ons van onze negatieve gedachtes.
Liefdevolle vriendelijkheid geeft ruimte om problemen op te lossen omdat het ons hart opent. Met liefdevolle vriendelijkheid kunnen we beter voor onszelf opkomen omdat we niet meer te kwetsen zijn.
Meditatie op liefdevolle vriendelijkheid
- Ga zitten op een manier die prettig voor je is. Dit kan op een stoel zijn of in de kleermakerszit. Alles is goed, zolang je maar comfortabel en met een rechte rug zit.
- Neem de tijd om tot rust te komen door je lichaam te scannen en gewaar te zijn van je ademhaling (zie de meditatie in ‘Hoe je gemotiveerd mediteert‘).
- Stel je voor dat je je adem door je hart laat stromen.
- Ga eerst met je aandacht naar iets of iemand waar je een warm en liefdevol gevoel bij krijgt. Dit kan iemand zijn die je onvoorwaardelijk lief hebt of een huisdier (een puppy of een kitten) waar je ditzelfde gevoel bij krijgt. Als dit niet lukt, stel je dan voor hoe het is als je een baby of een jong dier zachtjes tegen je aan houdt. Als dit gevoel is opgekomen, laat het dan groeien. Maak het steeds sterker en groter en laat je hart vullen met dit gevoel.
- Richt je vervolgens op jezelf en zeg met je innerlijke stem: ‘Mag ikzelf gelukkig zijn en mag het goed met mij gaan’. Zeg dit gemeend, vanuit je hart.
- Vervolgens richt je je op iemand die je liefhebt en zeg met je innerlijke stem: ‘Mag hij/zij gelukkig zijn en mag het goed met hem/haar gaan’. Doe dit ook op een welgemeende openhartige manier.
- Herhaal dit voor nog meer mensen die je lief hebt of die je waardeert. Dit kunnen je vrienden of vriendinnen zijn, je ouders, je broers of zussen, een leraar of andere mensen die een speciale plek in je leven innemen.
- Richt je nu op bekenden van je die je wel kent maar verder geen speciale gevoelens bij hebt. Ook hier zeg je met je innerlijke stem: ‘Mag hij/zij gelukkig zijn en mag het goed met hem/haar gaan’. Dit herhaal je, voor zoveel mogelijk mensen die je kent.
- Vervolgens richt je je op die persoon, of die personen waar je moeite mee hebt. Die je vanbinnen nog steeds ‘vasthoudt’ net als de monnik uit de metafoor. Ook over deze persoon zeg je vanuit je hart: ‘Mag hij/zij gelukkig zijn en mag het goed met hem/haar gaan’.
- Tenslotte breid je het nog verder en voor alle andere levende wezens die er zijn.
Het zou kunnen dat het in het begin moeilijk gaat. Misschien is nog mentaal en kun je het niet voelen. Dat geeft niet. Ook hier geldt de wet van de herhaling. Hoe vaker je het doet, hoe meer het zaadje van liefdevolle vriendelijkheid tot ontkieming komt. Misschien lukt het je nog niet voor de ‘moeilijke’ personen of voor jezelf, dit geeft niet. Richt je dan alleen op de mensen of dieren waar het wel bij lukt. Heb geduld, liefdevolle vriendelijkheid is in iedereen aanwezig. Wanneer je volhoudt, zul je merken dat het steeds beter gaat. De beloning is groot, je zult namelijk bevrijd worden van je negatieve gedachtes.
Dit is de eerste van een serie van 4 tips welke je gaan helpen bewuste vrijheid te ontwikkelen. In de volgende tip ga ik mij richten op het mediteren op mededogen. Dit heeft hetzelfde doel maar gaat net een stap verder. Wil je de volgende tip in je mailbox, meld je dan aan voor de bewust vrij tips.
In de weekend-retraites, besteed ik ruimschoots aandacht aan deze meditaties. Wanneer je vragen hebt, of je wilt persoonlijke begeleiding, neem dat gerust contact met mij op.
Ik wens je veel voorspoed en geluk toe.
1 Comment
Ha lieve Jerome, dank voor de handleiding. X